I Vikbo torp i Pargas öppnar sig en honungsdoftande värld

Titti Edfelt har etablerat sig som en av de största biodlarna och honungsproducenterna i Åboland. Foto: Kim Lund

– Det här är det intressantaste jobbet jag någonsin har haft.

Det säger Titti Edfelt i Vikbo torp på Mielisholm i Pargas. Edfelt är biodlaren som på äldre dagar förverkligade en gammal dröm som hon haft ända sedan hon studerade till trädgårdsmästare i slutet av 1970-talet och gick en kurs i biodling.

Nu, över 30 år senare har hon etablerat sig som en seriös biodlare med en årlig honungsproduktion på cirka ett ton. Arbetet har resulterat i flera utmärkelser i olika smaktävlingar. I början av oktober vann hennes honung Zing! guld i FM-tävlingarna i mathantverk i Raseborg.

Men låt oss rulla bandet tillbaka några år och se hur allt startade.

Det var för snart fem år sedan som Boda gård på Attu började med äppelodling i större skala. Då såg Edfelt en chans att börja med biodling och samtidigt ge äppelodlingen hjälp med pollineringen av äppelblommorna.

– Jag tänkte att det är nu eller aldrig. Jag lyckades övertala min man och vi började med två avläggare som utgör grunden för ett bisamhälle. Vi tänkte att det har vi råd att förlora, ifall det skulle skita sig.

Det visade sig vara ett lyckat försök och redan det första året gav bina över 7 kilo honung. Edfelt och hennes man Jerker Hagström fick mersmak. Hon gick en ny kurs i biodling och år 2015 köpte de fem bisamhällen från Munsala i Österbotten. Samma år fick paret så mycket honung att de gjorde ett försök att sälja den på julmarknaden i Pargas.

Efterfrågan var god och verksamheten fortsatte växa. I dag har paret 36 bikupor med mellan 30 000 och 50 000 övervintrande bin per kupa. Sommartid kan en kupa ha över 100 000 invånare.

Ett bisamhälle kan innehålla mellan 30 000 och 50 000 övervintrande bin. Sommartid kan de vara över 100 000.

– Det är en helt ny och spännande värld som öppnar sig. Alla bin i kupan har olika uppgifter och man blir helt fascinerad och passionerad, säger Edfelt och Hagström.

Intresset för att hitta nya honungsprodukter växte också. Edfelt prövade sig fram och snart växte sortimentet. Förutom den traditionella honungen med smak av klöver, lindblom eller maskros finns det bland annat honung som smakar choklad samt den prisbelönta Zinghonungen som är rinnande och mest påminner om en sås.

– Jag ville först laga en honung som smakade glögg, men den blev inte bra. Så jag prövade mig fram och lade till en krydda i taget. Zing innehåller bland annat mandel- och apelsinlikör, ingefära, kanel, vanilj, pomerans och saffran som ger honungen dess guldgula färg.

Titti Edfelt städar en av de 36 bikuporna som finns i Vikbo.

Biodlingen och honungstillverkningen håller Edfelt fullt sysselsatt under sommarhalvåret. På vintern jobbar hon i målfärgsfabriken Norcolour på Mielisholm.
Honungen säljs främst på olika marknader och i de lokala Rekoringarna i Pargas, Åbo och S:t Karins. Några planer på att få ut sina produkter i partihandeln har Edfelt och Hagström inte.

För det ändamålet är produktionen alltför blygsam, säger Hagström.

– Ska man till partihandeln bör man ha så mycket honung att den körs med skåpbil, eller ännu hellre med lastbil.

Jerker Hagström och Titti Edfelt i Vikbo torp i Pargas lär sig hela tiden något nytt om biodling och honungsproduktion.

I stället vill paret hålla sig till den småskaliga direktförsäljningen där de får direktkontakt med kunderna. Rekoringarnas fördel är också att varorna beställs på förhand och försäljarna slipper besväret med att släpa hem osålda produkter.

– Vi träffar trevliga människor och vi får det pris vi har bestämt. Närproducerat är i ropet och det finns en efterfrågan på produkterna. Det är också bra att komma ut och berätta om naturens mångfald. Det viktigaste med biodlingen är ändå pollineringen. Honungen får man som en biprodukt.

Av årets honungsskörd räknar Edfelt få ihop omkring 2 000 burkar Zinghonung. Men det är inte mängden som är det viktigaste för henne, istället är det smakupplevelsen som hon vill dela med sig av. Och nya smaker är hela tiden på gång, säger hon.

– Härnäst blir det en salmiakhonung och så vill jag testa något med malda och torkade blåbär. Det finns så många möjligheter.

LÄS OCKSÅ: Medaljer till Pargas och Kimitoön i FM i mathantverk

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng