Asylsökande nekas tillträde till barer i Åbo

Nekas tillträde. Över 30-åriga Hayder Kadhim Abed, irakisk asylsökande i Åbo, kommer sällan in på barer eller nattklubbar.

Klockan kryper mot midnatt på fredag kväll.

Det är liv och rörelse på Salutorget i Åbo. Folk springer för att hinna till bussar och köar utanför barer och restauranger.

Som vanligt en kväll i stan hörs glada utrop och ivriga människors röster.

Hayder Kadhim Abed, irakisk asylsökande född 1984, och hans kompis som vill vara anonym, har däremot inget att glädjas över i kväll.

Ingendera kommer in på barerna i Åbo.
– Så brukar det vara. Vi kommer sällan in någonstans i Åbo, säger Abed.

Han visar sitt kundkort som asylsökande får och sitt irakiska juristkort till dörrvakten på Skärgårdsbaren. De duger inte för dörrvakten.

Hans vänner brukar besöka baren ofta.

De i gänget som är asylsökande, som Abed, kommer sällan eller aldrig in.

Vi vandrar över Salutorget till Börs Night Club. En storvuxen blond dörrvakt vill se Abeds identitetsbevis och nekar honom sedan tillträde.

När han märker att jag står med en kamera och dokumenterar det som sker kommer han fram och sätter handen framför den.

Jag meddelar honom att jag har rätt att stå med en kamera här. Han vänder om, går in till baren och stänger dörren.

Vi går över Köpmansgatan till Fontti.

Även där blir det kalla handen för Abed. Han måste visa ID i dörren samtidigt som några andra personer som ser yngre ut än Abed får gå in utan att visa det.

Abed är nu modlös och ger upp. Han tar bussen till Kråkkärret där han bor i väntan på besked om asyl.

Hans vän som vill vara anonym har inte försökt gå in på barerna i kväll, men vittnar även han om problemen som asylsökande som vill gå på barer i Åbo möter.

Abed arbetade som advokat innan han tvingades fly från Irak hösten 2015.
Finland upplever han som ett land med många rasister. Men också många som välkomnar honom och ingjuter hopp i hans liv.

(Läs mer om ämnet under bilderna.)

Glider in på Fontti. Medan asylsökande Hayder Kadhim Abed lämnar utanför.
Utanför Börs Night Club. Hayder Kadhim Abed får kalla handen efter att ha uppmanats visa ID.

 

Diskrimineringsombudsmannen:
Alla bildförsedda ID:n borde godkännas

Det är inte lagligt för ställen med utskänkning att kräva identitetshandlingar då en person uppenbarligen är över 18 år gammal.

– Det är diskriminering. De är inga myndigheter, konstaterar Robin Harms, specialsakkunnig på Diskrimineringsombudsmannen.

En bar kan släppa in minderåriga, men de måste kontrollera att de inte förtär alkohol.

Det är i princip omöjligt. Det här är en av orsakerna till att barer har en åldersgräns på 18.

De flesta barer och restauranger följer tillsynsverket Valviras allmänna direktiv som gäller alkoholutskänkning, det vill säga de godkänner endast finska, officiella ID-handlingar som körkort, pass eller identitetskort, eller utländska, godkända identitetshandlingar.

Hos Diskrimineringsombudsmannen tycker man inte att det här räcker. Den oberoende myndigheten kommer inom kort att lämna in ett utlåtande till riksdagen om att rekommendera en annan praxis vid ID-tolkningar.

Utlåtandet är ännu under arbete. Harms kan säga så mycket som att den nuvarande tolkningen av ID-handlingar borde utvidgas.

– Bildförsedda ID-handlingar godkända av vilken som helst myndighet borde accepteras, säger Harms.

De kort som asylsökande får i väntan på besked om de får stanna i landet eller inte borde duga, är deras åsikt.

Allt fler asylsökande som saknar officiella ID-handlingar har kontaktat Diskrimineringsombudsmannen under de senaste åren.
– Några tiotal anmälningar har kommit in. Det finns även några anhängiga rättegångar för tillfället, till exempel ett fall angående Milliklubi i Helsingfors som är i hovrätten.

Harms kan inte uttala sig om hur stora möjligheter det finns att få igenom en dom för diskriminering. Alla fall är olika.

Helsingfors hovrätt dömde i måndags personalen på en restaurang i Helsingfors för diskriminering av ett sällskap romer (Svenska Yle 23.10).

I det fallet blev två män och en kvinna inte serverade på en restaurang eftersom personalen trodde att det var frågan om samma gäng som en vecka tidigare besökt restaurangen och stulit ett bankkort av en annan kund. Tingsrätten ansåg inte att restaurangen hade gjort något fel, men hovrätten dömde för diskriminering.

Yle skriver att det i den ursprungliga brottsanmälningen talades om två kvinnor och en man vilket betyder att det inte kunde ha varit samma gäng som utförde stölden.

Enligt Yle dömdes den säkerhetsansvariga på restaurangen till 30 dagsböter och en servitör till 20 dagsböter. De ska betala skadestånd på 800 euro till var och en av de tre romerna som nekades servering.

Flera av fallen som Diskriminieringsombudsmannen behandlat handlar om att endast finländare, i en grupp där det även finns utlänningar, fått gå in på ställen med utskänkning.

Diskrimineringsombudsmannen
En självständig och oberoende myndighet.
Främjar likabehandling och ingriper i diskriminering.
Du kan kontakta ombudsmannen om du har utsatts för eller bevittnat diskriminering på grund av ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning, eller någon annan orsak som gäller en personlig egenskap.
Fall av diskriminering med anknytning till kön eller könsidentitet behandlas av jämställdhetsombudsmannen.
Källa: www.syrjinta.fi

 

”Kanske kommer man lättare in som finländare då man blir igenkänd”

Om polisen kommer in så kan vi omöjligen bevisa att han inte har druckit något eftersom det är ett så stort ställe med mycket människor.
Det säger Nikolai Salonen, en av ägarna till Skärgårdsbaren i Åbo.

– Förstås kan man undra var man ska dra linjen, men vår linje är att inget ID – ingen entré. Problemet är också att de kan ge sitt ID till någon yngre för att den yngre ska slippa in. Det händer hela tiden. I somras var det över 40 minderåriga som försökte komma in på baren under en kväll, sedan dess har vi haft en lite strängare linje. Jag vill inte ha in minderåriga hit för då förlorar jag alla mina rättigheter.

Jag upplever att man kan promenera in och ut ur barer lite hur som helst. Men så kommer en irakier som tydligt ser ut att vara över 30 och han kommer inte in. Jag tycker att det är märkligt.
– Det ska inte vara beroende av hur man ser ut, inte ska man bli triggad av vad som helst. Vi har en man från Sri Lanka på jobb. En av våra dörrvakter heter Abdul. Så det beror inte på något sånt.

– Kanske kommer man lättare in som finländare då man blir ihågkommen, så klart är det lättare att komma in om man blir igenkänd.

Olli Taulio, operativ chef på säkerhetsfirman PSF Finland i Åbo som bland annat sköter ordningsvaktandet på Skärgårdsbaren och Fontti, säger att alla deras anställda följer Valviras direktiv.

– Vi vill vara säkra på att det inte går minderåriga på restauranger med utskänkning. Det är jätteotrevligt när någon kommer till ordningsvakten och påstår att det är rasistiskt då han inte kommer in. Det kommer inte alls på fråga. Vi kan inte säga annat än att det krävs för alla att ha ID. Kan inte vara andra regler för dem. Nog måste vi vara säkra på att människan är myndig.

Det var ganska tydligt att han var över 18, han hade rynkor och skägg.

– Där är jag lite av en annan åsikt. Det är en sån grej vi inte kan lita på, jag har själv jobbat 16–17 år i branschen och frågar ändå ibland att jag frågar av någon som är 40, jag har tolkat det som om han är 22. Ibland har någon sett ut som trettio plus men varit under 18. Vi skulle vara ute på hal is om vi inte alltid frågade när vi är osäkra.

Poliser i Åbo rekommenderar på eget bevåg
att man inte godkänner asylsökandes personkort

Enligt Olli Taulio, operativ chef på säkerhetsfirman PSF Finland i Åbo, har polisen i Åbo gett direktiv om att de inte ska godkänna asylsökandes kundkort som de får när de anmäler sig som asylsökande.

– Vi har fått höra att vi inte ska godkänna asylsökandes kort.

Men polisen i Åbo har ingen officiell linje där de rekommenderar att barerna endast godkänner officiella finska id:n.

– Något sådant har ledningen inte diskuterat, säger överkommissarie Stephan Sundqvist, chef för tillståndstjänsten.

Kan någon ändå ha gett andra rekommendationer på eget bevåg?

– Tyvärr är det möjligt, vi är ett stort polishus. I så fall är det beklagligt. Men jag skulle önska att det skulle tas upp i ledningen i så fall, så att vi skulle kunna diskutera det.

– För min del kunde man godkänna ett bredare spektrum av ID:n. Men de kort som asylsökande får, kundkort som vi brukar kalla dem, är ju inte på något vis officiella ID:n. De går väldigt lätt att förfalska, säger han.

Artikeln rättad 30.10 2017 klockan 15. Valviras rekommenderationer gäller även utländska, officiella ID-handlingar, inte endast finländska. 

Artikeln rättad 3.11 med de korrekta identifikationshandlingarna som Abed hade.

1 kommentar till Asylsökande nekas tillträde till barer i Åbo

  1. Ett par kommentarer dock.
    – Med utländska pass kommer även asylsökanden in (t.ex. med ett irakiskt).
    – Begreppet papperslös är lite besvärligt att använda i det här sammanhanget, för det brukar syfta på någon som inte har någon laglig grund att vistas i landet.
    – Och ännu en sak, det finns många problem med att asylprocessen i detta läge är så utdragen. Att asylsökanden inte kommer in på baren är bara ett sätt de inte riktigt kan ta del av samhället på samma villkor som någon med utfärdat uppehållstillstånd. Däremot, direkt, med ett finskt id-kort, eller ett utländskt pass kommer de in på krogen.
    – Och ytterligare, det förs ju naturligtvis en diskussion bland asylsökanden själva om det här med att komma in på krogen. Vissa av dem tycker att det är helt förståeligt också på vissa grunder, även om de tycker att det för egen del är trist att inte komma in.

Kommentarerna är stängda.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng