Alvar sjunger i MGP på finska

Alvar Svartsjö skiljer sig ur mängden på Melodi Grand Prix genom att sjunga på finska.

Alvar Svartsjö i Åbo kommer glad och flåsig från studsmattan då vi besöker honom en fredag i maj.

Han berättar glatt att han var med på stafettkarnevalen förra veckan, och att det var så roligt att han kanske till och med ska börja med friidrott som hobby.

Men det är inte för att tala om friidrott vi har besökt honom. Alvar är nämligen en av de tio finalisterna i höstens MGP.

– Jag blev jätteglad och riktigt chockad då Jontti ringde och berättade att jag var en av finalisterna, berättar Alvar. Jag sjunger min låt på finska, och det är inte så vanligt att någon deltar i MGP med en finsk låt, så jag var till och med lite förvånad över att jag kom med.

Alvar har skrivit både texten och melodin till sin låt ”Hei Tom” själv.

– Det var lättast för mig att komma på passliga ord på finska, sedan satte jag mig vid pianot och började skriva en melodi, säger Alvar. Efter det ville jag spela in låten så jag frågade pappa om jag fick gå ner i studion och spela in den. Och det fick jag.

Låten handlar om fantasivänner men också om riktiga vänner.

Alvar kommer från en musikalisk familj, och sedan han gick med i rockskolan, en musikförening för barn, har hans intresse bara ökat.

– Både mamma och pappa håller på med musik, men jag är också med i ett band som heter Melvar i rockskolan. Vi hade konsert för några dagar sedan och spelade två av våra egna låtar.

Alvar har tidigare spelat piano men nu spelar han bara bas. Förutom musiken håller Alvar också på med innebandy och teater.

– Jag är med i Åbo unga teater, dessutom var jag också med i Kungens Tal på Åbo svenska teater.

Både Rockskolan och teatern har bidragit till att Alvar har blivit van med att stå framför publik.

– I och med rockskolans konsert märkte Alvar att det till och med fanns personer som var ännu nervösare än vad han var, berättar Alvars mamma Lotta Svartsjö.

Fastän Alvar har blivit van med att stå framför publik så tror han nog att det ändå kommer att bli spännande att vara med i MGP eftersom han inte har sina bandkompisar med sig.

– Det är ju direktsändning och dessutom så är jag ensam på scenen.

I MGP kan man delta både som soloartist eller som band. Eftersom Alvar deltar som soloartist så kommer han att stå ensam på scenen, och den instrumentala versionen av låten kommer att spelas i bakgrunden.
I början av juni åker MGP-deltagarna på ett läger där de får öva på att sjunga sina låtar, hjälp med texten och melodin och hur man ska röra sig på scenen. Klipp från lägret brukar sändas då MGP närmar sig.

– Jag har ännu inte träffat någon av dem andra finalisterna, men jag har textat med Hugo från Nykarleby som också ska vara med. Han är i min ålder.

Finalen i MGP sänds på Yle fem och Yle Arenan den 23 september.

Matilda Saarinen

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng