Valet i USA: Sensationell seger för Trump

Vår rapportering från valnatten:

Sensationell seger för Trump

Kl. 10.07

Det som få trodde var möjligt har skett. Donald Trump har överraskande vunnit presidentvalet i USA, enligt nyhetsbyrån AP.

Han gör det dessutom med bred marginal.

Opinionsmätningarna missade uppenbarligen systematiskt stödet för den republikanske fastighetsmagnaten.

Trump vann inte bara i stora jämna stater som Florida och Ohio utan även i viktiga stater där demokraten Hillary Clinton troddes ligga bra till: Pennsylvania.

Den sista stat som enligt AP gjorde att Trump nådde över de 270 elektorer som krävs var Wisconsin.

Pennsylvania, med 20 elektorer, har setts som en stark bastion för Demokraterna de senaste årtiondena. Senaste en republikan vann där var 1988.

Av de röster som har räknats har Trump fått omkring en miljon fler än Clinton. (FNB–TT)

LÄS MERA OM VALET

***

Trump tackade Clinton – vill förena landet

Kl. 10.04

Republikanernas Donald Trump klev upp på scen för att tala till sina anhängare efter att det klarnat att han valts till USA:s nästa president.

Han sade att Hillary Clinton ringt honom och gratulerat och tackade därefter sin motståndare i försonliga ordalag.

Efter en splittrande valkamp sade Trump att han vill vara president för alla amerikaner.

– Det här är väldigt viktigt för mig. (FNB)

***

Kl. 09.58

TT: Hillary Clinton har ringt Donald Trump och erkänt sig besegrad, rapporterar CNN. (FNB)

 

***

Nyhetsbyrån AP: Donald Trump segrare i presidentvalet

Kl. 09. 40

Nyhetsbyrån AP förklarar Republikanernas kandidat Donald Trump som segrare i presidentvalet i USA. (FNB)

***

Småpartier kan ha stor betydelse i valet i USA

Kl. 09.35

Det blir intressant att se hur de röster som småpartierna fick i det amerikanska presidentvalet påverkade slutresultatet, säger Leo Michel som är gästande äldre forskare vid Utrikespolitiska institutet.

Michel säger att den skillnad på några procentenheter som fanns mellan Trump och Clinton i några delstater beror på de röster som Gary Johnson från Libertarian Party fick.

Förutom Johnson ställde också de grönas Jill Stein upp. Hon fick under en procent av rösterna.

– Efter valet ska det bli intressant att analysera hur viktiga dessa små partiers röster var. Även om det är frågan om bara ett par procent så har det betydelse i en så här jämn valkamp, säger Michel till FNB.

Michel säger att Trumps popularitet kan förklaras med att han lyckades nå fram till många som är missnöjda med USA:s nuvarande styre. Clintonsidan tyngdes av bland annat e-postskandaler och Demokraterna underskattade deras betydelse, säger han.

Om Trump vinner blir det enligt Michel intressant att se vem han lyckas få med sig. Många betydelsefulla republikaner vägrade stöda Trumps valkampanj.

Dessutom har många inflytelserika utrikes- och säkerhetspolitiska experter kritiserat Trump för hans okunnighet.

– Förra veckan skrev förra chefen för USA:s nationella säkerhetsmyndighet NSA och underrättelsetjänsten CIA Michael V. Hayden i tidningen Washington Post att Trump är en nyttig dumbom för Putin. Det är något oerhört.

Michel är oroad över den interna splittringen i USA efter den upprivande valkampanjen och vilken effekt det får på landets utrikespolitiska påverkningsmöjligheter.

– Om det ser ut som om det amerikanska samhället och det politiska systemet har tudelats och inte fungerar så är det ingen bra sak vare sig för USA eller för den övriga världen.

Det här är särskilt oroande i en tid där det finns flera stora riskfaktorer i världen så som Vladimir Putins Ryssland, Kina och terrororganisationen IS. (FNB)

***

Missnöjespartierna i Europa jublar

Kl. 09.05

Missnöjespartierna jublar men statsledningarna fasar när Europa vaknar upp till Donald Trumps framgångar i USA.

I Tyskland kallas resultatet för en ”stor chock” av försvarsminister Ursula von der Leyen.

Enligt henne rör det sig främst om ett resultat mot någonting, snarare än för.

– Jag tror Trump vet att det här inte är en seger för honom, utan snarare mot Washington och mot etablissemanget, säger von der Leyen till tv-kanalen ARD.

Hos etablissemangskritikerna är jublet desto större.

”Folket tar tillbaka sitt land. Det kommer vi också att göra”, skriver islam- och EU-fientliga nederländaren Geert Wilders på Twitter.

”Tycks som om 2016 kommer att bli året med två stora politiska revolutioner. Det här vore ännu större än brexit”, heter det i sin tur från Nigel Farage, vars UK Independence Party (Ukip) var en av de ledande krafterna bakom Storbritanniens folkomröstningsnej till fortsatt medlemskap i EU.

”Lyckönskningar till USA:s nye president Donald Trump och det fria amerikanska folket”, skriver franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen på Twitter. (FNB–TT–Wiktor Nummelin)

****

Republikanerna behåller kontrollen över senaten

Kl. 08.58

Makten i USA:s kongress ser ut att förbli i republikanska händer.

Republikanernas seger i representanthuset var väntad, men tävlingen om majoriteten i senaten väntades bli tajtare.

Nyhetsbyrån AP rapporterar att republikanerna kommer att behålla makten också i senaten.

En prognos från NBC ger Republikanerna 235 säten i representanthuset och Demokraterna 200. Felmarginalen är 12 säten åt vardera hållet, vilket innebär att Republikanerna säkrat representanthuset.

Amerikanerna valde inte bara president utan röstade också om en tredjedel av sätena i senaten och hela representanthuset. (FNB)

***

”Bästa natten för Ryssland och USA”

Kl. 08:36

I Ryssland beskriver analytiker och politiker Donald Trumps ledning i USA:s presidentval som en följd av stort missnöje med den amerikanska politiken.

– USA:s politik under senare år och det stora antalet misstag har lett till att folk vill ha förändring, säger Vladimir Dzjabarov från det ryska överhusets utrikesutskott till nyhetsbyrån Ria.

Samtidigt gläds Carter Page – omstridd tidigare utrikesrådgivare till Trump – i intervjuer med Ria och tv-kanalen Russia Today.

– Det här kan vara den bästa natten i den långa relationen mellan USA och Ryssland, säger Page, som i september lämnade sitt uppdrag efter uppgifter om att han fört samtal med högt uppsatta myndighetsföreträdare i Ryssland, till Ria. (FNB–TT)
(FNB)
***

Danske Banks ekonom oroad för ökade risker i världshandeln

Kl. 08:35

Republikanska kandidaten Donald Trumps seger ökar riskerna i den globala ekonomin, bedömer ekonomen Henna Mikkonen på Danske Bank.

Hon säger att Trumps kritiska inställning till frihandel utgör det största orosmomentet.
Ifall protektionismen i världsekonomin ökar kan den globala tillväxten stagnera.

Finland, som är beroende av en smidigt fungerande export, skulle känna av stagnationen. USA ärt Finlands tredje viktigaste handelspartner. (FNB)
***

President Niinistö träffar Natos generalsekreterare

Kl 8:32

President Sauli Niinistö får en chans att utvärdera vilken effekt valutgången i USA har på säkerheten i Europa när han besöker Bryssel i dag. Där ska han träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på förmiddagen.

Om Donald Trump blir USA:s president kan det få stora följder för Nato. Trump har nämligen ifrågasatt USA:s beredskap att försvara sina allierade i Europa.

Trump har låtit förstå att Natos säkerhetsgarantier är beroende till exempel av hur de baltiska länderna själva satsar på sina försvarsutgifter. Också Trumps uttalanden om Ryssland väcker oro i Baltikum. Trump har bland annat uttryckt förståelse för annekteringen av Krim.

Stoltenberg har försökt lugna ner Natoländerna i öst genom att försäkra att Natos säkerhetsgarantier är ovillkorliga.

För Finlands del skulle en seger för Trump innebära att EU:s betydelse ökar eftersom USA blir en partner vars agerande blir svårare att förutspå. Liksom i brexitfallet skulle en seger för Trump öka trycket inom EU på att samla leden och fördjupa samarbetet bland annat i säkerhets- och försvarspolitiken.
Men i praktiken kan det bli svårt att ena leden eftersom en seger för Trump ger vind i seglen för populister som ifrågasätter EU:s liberala grundvärden. Inom EU stiger redan spänningen inför vårens presidentval i Frankrike där Nationella frontens ledare Marine Le Pen har en stark ställning. (FNB)
***

Uppspelt vid Trump Tower

Kl. 8:30

Juristen Saiuna Teeldian har stött Trump sedan denne offentliggjorde sin kandidatur i fjol somras. Nu väntar han på segerbeskedet utanför Trump Tower i New York.

– Jag tackar Gud. Trump talar sanning och kommer att göra allt bra.
En New York-kvinna med flaggmönstrad sjal, som inte vill uppge sitt namn, säger att hon är alldeles uppspelt.

– Äntligen. Rättvisa för det amerikanska folket. Vi har inget att förlora.
Sjukförsäkringsreformen Obamacare, som hon anser inte fungerar, var ett avgörande skäl när hon bestämde sig för Trump, berättar hon. (FNB–TT)

***

Trump har segervittring

Kl. 8:10

Efter segrar i stora stater som Florida och Ohio, och ledning i rösträkningen i flera återstående jämna stater, lutar det åt sensationell seger för Donald Trump i USA:s presidentval.

Blickarna riktas nu mot en handfull delstater där valet kommer att avgöras, och Trump ligger bäst till. När 70–80 procent av rösterna är räknade i Michigan, Wisconsin och Arizona leder Trump med 48–49 procent mot 44–45 procent för Clinton i dessa delstater, som sammanlagt ger 37 elektorsröster. I New Hampshire, med fyra elektorsröster, är det dött lopp.

I Pennsylvania, med 20 elektorer, är det med 95 procent av rösterna mycket jämnt i en delstat som setts som klart demokratisk.

270 elektorer krävs för seger i hela presidentvalet. Trump är nu nära. För honom räcker det nu med seger i exempelvis två av de större återstående staterna. Clinton måste sannolikt ta Pennsylvania och flera andra stater.

Trump har redan vunnit mycket viktiga segrar i Florida, med 29 elektorsröster, och Ohio med 18. Republikanen tar också en viktig seger i en annan jämn stat, North Carolina.
Av de röster som har räknats har Trump fått omkring en miljon fler än Clinton.

270 för seger
– Om Trump vinner går vi från en president som är full av medkänsla till en som är full av hat. Det är så sorgligt, säger skribenten Lindsay McGregor på Clintons valvaka i New York till TT.

Hon tittar upp mot tv-skärmen på Clintonvakan i New York med nervösa ögon, som om hon var rädd för resultaten från nästa delstat.

– Jag vill slå honom i ansiktet.

En kompis intill skakar på huvudet. ”Deprimerande”, säger han.

Clinton har dock tagit välbehövliga sena segrar i såväl Virginia som Colorado och Nevada med sammanlagt 28 elektorsröster.

Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna har pekat på ett övertag för Clinton, men tycks ha missat åtminstone en del av Trumps stöd. Frågan är om det räcker hela vägen för republikanen.

Bestämde sig tidigt
I en vallokalsundersökning som CNN gjort säger 62 procent av väljarna att de bestämde sig för vem de skulle rösta på före september. Fem procent har bestämt sig under den senaste veckan och sju procent de senaste dagarna.

38 procent av väljarna uppger att de främst valt kandidat utifrån en bedömning om kandidatens förmåga att åstadkomma förändring. Gott omdöme var främsta urvalet för 22 procent, och en lika hög andel har valt utifrån rätt erfarenhet. Endast 15 procent har valt utifrån en bedömning om huruvida kandidaten bryr sig om väljaren som person.

I undersökningen har 15 455 väljare runt om i USA deltagit och felmarginalen är plus/minus två procentenheter.

I en opinionsundersökning från Reuters/Ipsos har cirka 35 000 amerikaner fått lista vilka politikområden de ser som viktigast. Omkring 25 procent sätter ekonomin högst, vilket följs av terrorism med 14 procent och hälso- och sjukvård med 13 procent.

Trump är förberedd på både seger och förlust, säger hans kampanjchef Kellyanne Conway till tv-kanalen MSNBC. Hon säger att han – som risktagande affärsman – alltid landar på fötterna. Conway är positiv men beklagar samtidigt att Trump inte fått mer stöd från partiets ”tidigare presidenter”.
Republikanen och expresidenten George W Bush och hans fru Laura stödde inte Trump. De röstade blankt i presidentvalet men stödde partikamrater i kongressvalet och lokala val. (FNB–TT)
***

Nordeas Kangasharju tror inte på börskrasch

Kl. 08:02

Besvikelsen över USA:s troliga val av president kommer inte att synas som ett kraftigt ras på marknaden tror Nordeas chefsekonom Aki Kangasharju. Han beskriver reaktionen mera som en värdenedskrivning.

– Jag skulle nog inte karaktärisera detta som en krasch utan mera som marknadens besvikelse över vem som blev vald, säger Kangasharju.

Rösträkningen fortsätter och tyder på att Republikanernas Donald Trump sakta men säkert närmar sig Vita huset.

Den amerikanska federala polisen FBI:s meddelande om att den undersöker Demokraternas Hillary Clintons e-post har fått börserna att fluktuera under de senaste dagarna. När FBI i helgen meddelade att inget allvarligt hade hittats började börskurserna stiga igen.

– Undersökningen hann inte leda till någon särskilt lång eufori och kurserna hann stärkas en aning före den här dagen. Nu har vi kommit nedåt igen, säger Kangasharju.

Trumps ledning har enligt Kangasharju haft den största effekten på mexikanska peson som har kommit ned med över tio procent. Marknaden har redan hunnit vänja sig vid det och nedgången blir inte brantare än det här även om Trump vinner.

– Nedgången fortsätter, men jag tror inte riktigt att det blir en krasch i Lehman Brothers-stil. (FNB)
***

Förvåning över Trumps stora stöd

Kl 8:02

Presidentvalet i USA går inte alls som de flesta amerikanska opinionsundersökningar visat. Stödet för den kontroversielle presidentkandidaten Donald Trump är större än prognosmakarna förutspått.

– Det har visat sig att de undersökningar som gjorts i USA veckorna före valet inte har visat på det här stora stödet för Trump. Även om Clinton skulle vinna valet är nivån på stödet för Trump väldigt överraskande. Det har gått mycket bättre än väntat, säger Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet och amerikansk medborgare.

Problemen att pricka rätt i opinionsmätningarna känns igen från Storbritannien där prognosmakarna misslyckades i både parlamentsvalet och folkomröstningen om EU-medlemskapet. En orsak till att det gått så fel i USA-valet kan vara att människor inte velat erkänna att de tänkt lägga sin röst på Trump, enligt Christensen.

– Det kan ha att göra med rasistiska och sexistiska uttalanden som Trump gjort, men det vet vi inte säkert, säger han.

En kompakt tystnad och känsla av chock ligger över Hillary Clintons valvaka i New York, där statsvetaren Daniel Schatz är på plats. Vissa i lokalen gråter.

– Nervositeten har stigit under hela kvällen i takt med att Donald Trump tagit hem vinsten i delstat efter delstat. Det som för bara några veckor sedan såg helt omöjligt ut verkar nu bli verklighet, säger Schatz som är gästforskare vid Columbia University i New York.

TT: Varför tror du att opinionsundersökningarna har visat så fel?

– Man har inte kunnat fånga det starka motstånd som finns mot Clinton i breda folklager. Jag tror också att en förklaring till Trumps framgångar är att Clinton inte har lyckats mobilisera sina kärnväljare. Det ser vi bland annat i Florida, där Trump lyckades vinna.

– En annan förklaring är att en stor del av väljarkåren fortfarande ser Clinton som opålitlig. Skandalerna som präglat valrörelsen verkar ha påverkat henne negativt.

I USA finns en utbredd misstro mot det som många ser som det politiska etablissemanget, något som kan ha spelat en populist som Donald Trump i händerna.

– Det är en viktig faktor som han spelat på i valrörelsen. Jag tror att vi ser många proteströster, säger Schatz.

”Annorlunda USA”

Det är svårt att veta hur USA kommer att se ut om Donald Trump blir landets president.

– Hans åsikter har ändrats över tid. Vad man vet är att han vill begränsa invandringen och är motståndare till frihandel. Han har talat om ett USA som vill vända sig inåt, och dra sig tillbaka från världen skriver Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet i ett mejl till TT.

– Samtidigt har han uttryckt förvånande sympati för auktoritära ledare som Rysslands president Vladimir Putin. Det kan bli ett mycket annorlunda USA. (FNB–TT–Sofia Eriksson)
***

Trump allt närmare Vita huset

Kl. 8:00

I USA är Republikanernas presidentkandidat allt närmare valseger. ABC News berättar att Trump enligt de nyaste prognoserna leder med 259 elektorer mot 209 för Clinton.

Till exempel New York Times prognos ger Trump seger en chans på över 95 procent med 305 mot 233 elektorer.

Sajten FiveThirtyEight ger en Trump sannolikheten 84 och Clinton 14 procent med 288 elektorer för Trump och 249 för Clinton.

Trump ser ut att segra i bland annat vågmästarstaterna North Carolina, Florida och Ohio. Med 93 procent av rösterna räknade i North Carolina har Trump fått 51 procent av rösterna.

Av de viktiga delstaterna ser Demokraternas Clinton ut att vinna i åtminstone Virginia och Colorado.
Clinton ser också ut att ta segern i många delstater på östkusten samt i Kalifornien och Illinois, medan Trump vinner i Indiana, Texas, Tennessee, Mississippi, Oklahoma, South Carolina och Alabama.
Äldre väljare favoriserade Trump och yngre Clinton, visar en vallokalsenkät gjord av BBC. (FNB)
***

Trump har lockat lägre utbildade demokrater

Kl. 07:43

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har förutom de traditionella republikanska väljarna också lyckats locka lägre utbildade som tidigare röstade på Demokraterna, säger Juhana Aunesluoma som leder Nätverket för Europaforskning vid Helsingfors universitet till FNB.

– Till exempel i Michigan fick Trump rätt bra med röster i de områden som tidigare har röstat på Demokraterna och där det finns mycket gammal industri. Hans styrka i premiärvalet märks också nu, säger Aunesluoma per telefon från USA.

Om Michigan och Wisconsin faktiskt går till Trump är det frågan om en liknande vändning som på 1980-talet då Republikanernas Ronald Reagan blev president. Då fick han många röster i traditionella demokratiska områden.

Trump måste också ha fått en hel del röster av kvinnor som man trodde skulle ställa upp bakom Hillary Clinton, säger Aunesluoma.

Opinionsmätningarna åt skogen

Båda har fortfarande en chans, säger Aunesluoma.

– Det är synnerligen viktigt vad som händer i Pennsylvania, Michigan och den djupa västern.

Om Hillary Clinton vinner i den traditionella republikanstaten Arizona kan det bli hennes räddning. Men det faktum att Clinton tog bara en knapp seger i demokraternas starka fäste Virginia får varningsklockorna att ringa, säger Aunesluoma.

– Det talades om 70–80 procent, Det är en varningsklocka för att opinionsmätningarna har varit osäkra.
Valet kan bli så jämnt att också de små delstaternas röster kan avgöra. Också det skulle vara rätt märkligt, säger Aunesluoma. (FNB)

***

Trump har segervittring

Kl. 07:15

Efter segrar i stora stater som Florida och Ohio, och i ledning i rösträkningen i flera återstående jämna stater lutar det åt sensationell seger för Donald Trump i USA:s presidentval.

Blickarna riktas nu mot sex-sju delstater där valet kommer att avgöras, och Trump ligger bäst till.
När mellan 60 och 80 procent av rösterna är räknade i såväl Michigan som Wisconsin, New Hampshire och Arizona leder Trump med 48–49 procent mot 44–45 procent för Clinton i dessa delstater, som sammanlagt ger 41 elektorsröster.

Clinton har motsvarande ledningar i Pennsylvania och Nevada, som totalt har 26 elektorer.
Dessförinnan har Trump vunnit mycket viktiga segrar i Florida, med 29 elektorsröster, och Ohio med 18 elektorsröster. Republikanen tar också en viktig seger i en annan jämn stat, North Carolina, rapporterar flera medier.

270 för seger

– Om Trump vinner går vi från en president som är full av medkänsla till en som är full av hat. Det är så sorgligt, säger skribenten Lindsay McGregor på Clintons valvaka i New York till nyhetsbyrån TT.

Hon tittar upp mot tv-skärmen på Clintonvakan i New York med nervösa ögon, som om hon var rädd för resultaten från nästa delstat.

– Jag vill slå honom i ansiktet.

En kompis intill skakar på huvudet. ”Deprimerande”, säger han.
Clinton har dock tagit välkomna segrar i både Virginia och Colorado med sammanlagt 22 elektorsröster.
270 elektorer krävs för seger. Trump är nu nära,

Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna har pekat på ett övertag för Clinton, men tycks ha missat åtminstone en del av Trumps stöd. Frågan är om det räcker hela vägen för republikanen. (FNB–TT)
***

Trump på väg mot seger

Kl. 07:12

Donald Trump vinner presidentvalet i USA med över 95 procents sannolikhet spår New York Times. Enligt prognosen får Trump 300 elektorer och Clinton 238.

Webbplatsen FiveThirtyEight ger Trump en sannolikhet på 61 procent att vinna medan Clinton får 37 procent. Det skulle ge Trump cirka 276 elektorer och Clinton cirka 261.

Trump ser ut att ta hem segern i viktiga delstater så som North Carolina, Florida och Ohio medan Clinton vinner i Virginia och Colorado.

En vallokalundersökning som CNN har gjort visar att Trump har varit de äldres favorit medan Clinton har gått bättre hem hos unga.

I åldersgruppen 45–65 år ser Trump ut att få 53 procent av rösterna och Clinton 44 procent. Tre procent av väljarna svarade inte på frågan eller sade att de hade röstat på någon annan.

Bland dem som hade fyllt 65 år var det fördel för Trump med 52–45.

I åldersgruppen 18–29 år fick Clinton 54 procent och Trump 37 procent av de avgivna rösterna. Av 30–44-åringarna röstade hälften på Clinton och 42 procent på Trump. (FNB)

***

CNN: Donald Trump ser ut att vinna valet i delstaten Georgia

Kl. 07:00
CNN: Donald Trump ser ut att vinna valet i delstaten Georgia som har stor betydelse för utgången av valet. (FNB)
***

Fördel Republikanerna i kongressvalet

Kl. 06:57
Det ser allt troligare ut att Republikanerna behåller majoriteten i kongressens båda kamrar. Enligt NBC:s prognoser får Republikanerna 235 platser i representanthuset, medan Demokraterna får nöja sig med 200.
I senaten är maktförhållandet före valet 54–46 i Republikanernas favör. Och The New York Times ger just nu Demokraterna bara 5 procents chans att vända det till egen majoritet.
Samtliga platser i representanthuset väljs om, medan valet bara gäller 34 av 100 senatorer. (FNB–TT)
***
Börserna dyker

Kl. 06:55

Börserna i Asien rasar i takt med att rösträkningen i presidentvalet i USA fortskrider. I Japan har det centrala Nikkei-indexet fallit med nästan fem procent.

Republikanernas Donald Trump leder medan rösträkningen pågår. Marknaden hade räknat med att Demokraternas Hillary Clinton skulle ta hem segern. Hon sågs också som ett stabilare alternativ med tanke på ekonomin.

– Marknaden hade litat för mycket på Clinton och det hämnar sig nu. Aktiekurserna kan rasa ännu mera, varnade den japanska banken Sumimoto Mitsuis börsexpert Daisuke Uno.

Också börserna i Hongkong, Shanghai, Sydney, Seoul och Singapore har fallit. Dollarn har försvagat och priset på olja sjunker. Också den mexikanska peson har fallit till en rekordnivå i förhållande till dollarn.

Den japanska banken Mizuhos ekonom Daisuke Karakama jämför situationen med den chockvåg som slog till mot världens börser i juni då britterna röstade för att lämna EU.

– I det här skedet kan man naturligtvis inte säga hur det slutar, men läget på marknaden påminner om läget för fem månader sedan, sade Karakama. (FNB–AFP)

NY Times prognos: Donald Trump vinner presidentvalet i USA med 95 procents sannolikhet

Kl. 06:13

NY Times prognos: Donald Trump vinner presidentvalet i USA med 95 procents sannolikhet. Trump får 300 elektorer och Clinton 238. (FNB)
***

Clinton tar Kalifornien

Kl. 06:10

När vallokalerna nu stängt i flera delstater i västra USA tar Clinton en för Demokraterna välkommen men mycket väntad seger i USA:s största delstat Kalifornien med 65 elektorsröster.
Hon vinner också lilla Hawaii medan Trump tar Idaho. Även de segrarna var väntade. Därmed ligger kandidaterna i stort sett lika. (FNB–TT)

***

Trump vinner viktiga Florida

Kl 06:05

Donald Trump vinner i de viktiga vågmästarstaterna Florida och Ohio. Hillary Clinton tar i sin tur hem Virginia och Colorado. Det är nu fördel för republikanen som rycker ifrån något i det amerikanska rysarvalet.

Resultaten från de jämna stater där valet avgörs börjar nu komma. Valet artar sig till en riktig rysare.
Trump vinner en mycket viktig seger i Florida med 29 elektorsröster, rapporterar nyhetsbyrån AP. Med Ohio får Trump dessutom ytterligare 18 elektorsröster. Han var i princip tvungen att vinna delstaten, och klarade det alltså, för att ta hem slutsegern.

Ingen republikan i modern tid har heller vunnit ett presidentval utan att ta hem Ohio.

Samtidigt rapporteras Clinton ha tagit välkomna segrar i både Virginia och Colorado med sammanlagt 22 elektorsröster.

”Hill-a-ry, Hill-a-ry”, skanderar gästerna på vakan när resultatet kommer från Virginia.

– Det är nervöst nu men jag hoppas, säger Rica Fatima, en av deltagarna på Clintons valvaka.
Plötsligt får Clinton-festen i New York lite energi. Artisten Katy Perry, i knallröd klänning, håller ett brandtal för Clinton och för tolerans.

Mycket återstår

270 elektorer krävs för seger. Ställningen vid klockan 06 finsk tid är 196 för Trump mot Clintons 131, men mycket återstår.

Trump går också bättre än väntat i andra nyckelstater som Michigan, New Hampshire, North Carolina med flera, även om resultatet inte är klart där.

Den ansedda opinionsanalytikern Nate Silver konstaterade före Ohio-segern, liksom andra bedömare, att Clinton nu har problem.

”Ett självklart konstaterande är att det är väldigt svårt för Clinton att vinna elektorskollegiet om hon förlorar i Michigan tillsammans med Ohio, North Carolina och Florida, av vilka ingen ser säker ut för henne just nu”, skriver han på bloggen Five Thirty-Eight.

Clinton kan behöva en oväntad seger i till exempel Arizona eller Georgia, skriver han.

Clinton anses visserligen ha råd att förlora både Ohio och Florida, men måste göra bra från sig i flera av de andra nyckelstaterna. (FNB–TT)

***

Nervöst på marknaden

Kl. 05:58

Det är full fart på marknaden, i takt med att valresultaten från USA:s 50 delstater räknas in.

Det hettar till på allvar under natten när vallokalerna i tunga vågmästarstater stänger.

Tokyobörsen, som först öppnat uppåt, vände ned efter besked om att det är jämnt mellan presidentkandidaterna i viktiga nyckelstater.

Den amerikanska dollarn föll mot yenen och euron, Mexikos valuta peson dök samtidigt mot dollarn till rekordlåga nivåer och råoljepriset sjönk med mer än fyra procent. Guldpriset stärktes till femveckorshögsta.

Det är framgångarna för den republikanske kandidaten Donald Trump som orsakar oron. Storbanken Citigroups analytiker räknar med ett kursras på Wall Street på upp till 5 procent om han vinner.

Odds och opinionsmätningar har pekat mot en seger för Demokratiska partiets kandidat Hillary Clinton, men osäkerheten är stor. Många investerare har stora förluster i färskt minne från den brittiska  (FNB–TT)

***

Clinton vinner Virginia och Colorado

Kl. 05:47

Enorm glädje i Clintons läger när det står klart att hon vunnit viktiga och jämna Virginia, där hennes vicepresidenkandidat Tim Kaine varit guvernör.

”Hill-a-ry, Hill-a-ry”, skanderar gästerna på vakan.

– Det är nervöst nu men jag hoppas, säger Rica Fatima, en av deltagarna på Clintons valvaka.

Plötsligt får Clinton-festen i New York lite energi. Artisten Katy Perry, i knallröd klänning, håller ett brandtal för Clinton och för tolerans.

Även Colorado går till Clinton, rapporterar flera medier. (FNB–TT)

***

Trump vinner viktiga Ohio

Kl. 05:37

Trump vinner i stora, viktiga Ohio med 18 elektorsrösterna, rapporterar CNN, CBS och ABC.

Republikanens seger är den första för någon av kandidaterna i en av de viktiga, jämna stater där valet i praktiken avgörs. Segern är samtidigt i linje med de flesta opinionsmätningar. (FNB–TT)

***

Clinton tar New Mexico

Kl. 05:35

Hillary Clinton vinner i New Mexico med fem elektorsröster, rapporterar CNN och Fox News. Donald Trump vinner i sin tur Missouri med tio elektorsröster.

Ingendera segern är överraskande. (FNB–TT)

***

Aaltola: Trump kan bli president

Kl. 05:32

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har klarat sig bättre än väntat och han har en god chans att bli president, säger Utrikespolitiska institutets programdirektör Mika Aaltola.

Men Aaltola tillägger att det fortfarande är svårt att spå utgången i valet trots att Trump just nu har ett klart momentum jämfört med demokraternas Hillary Clinton.

Det är överraskande jämnt i en del av de traditionella demokratiska delstaterna. Till exempel Minnesota kan gå till Trump, säger Aaltola.

För att mota detta borde Clinton vinna i någon republikansk delstat. (FNB)

***

Valet i USA en riktig rysare

Kl. 05:13

Rösträknandet i det amerikanska presidentvalet är i full gång och valet har blivit en riktig rysare. Det är mycket jämnt i flera stora nyckelstater, inte minst i en av de allra viktigaste: Florida.

När 93 procent av rösterna räknats i stora jämna staten Florida leder Donald Trump med cirka 1,5 procentenhet mot Hillary Clinton, eller cirka 130 000 röster. Det kan dock ändras när fler storstadsdistrikt räknats klart, rapporterar CNN.

Clinton anses allmänt ha råd att förlora Florida, men frågan är om Trump har det. Delstaten har 29 elektorsröster och är en av de största i landet.

Sedan stora delar av rösterna räknats i viktiga stater som Ohio, North Carolina, New Hampshire och Colorado är det fortfarande mycket jämnt också där mellan kandidaterna.

Andra resultat som inledningsvis trillade in påverkade egentligen inte prognoserna.

Trump har exempelvis vunnit typiskt republikanska sydstater som Texas och South Carolina medan Clinton lika förutsägbart har vunnit i bland annat lilla Vermont men också stora Illinois och båda kandidaters hemstat, New York.

Men det är i de jämna staterna som valet verkligen avgörs och där det tar tid att kora segrare. Om någon timme kan det vara klart, men osvuret är bäst.

Oron sprider sig på Clintons valvaka, rapporterar TT:s utsända. Nyhetssändningar på storbildsskärm visar att

Donald Trump leder i viktiga delstater som Florida och Ohio.

– Keep the faith (behåll tron), säger ett äldre par som ska gå hem och lägga sig.

På valvakan i det flaggsmyckade Javits Center i New York trängs gamla och unga, svarta och vita, uppklädda och träningsklädda. Många har Hillary-knappar och flaggor i händerna.

– I kväll ska vi skriva historia – inte bara för att vi slår igenom glastaket, säger New Yorks borgmästare Bill de Blasio på scenen.

– Om några timmar firar vi segern! säger de Blasio.

Flera sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna pekar på ett övertag för Clinton. Men mätningarna är osäkra och jakten på 270 elektorsröster avgörs i en rad vågmästarstater – där utfallet är osäkert.

I några av de viktiga vågmästarstaterna – som Ohio, North Carolina, Florida, New Hampshire och Pennsylvania – har köerna ringlat långa till vallokalerna.

Ohio är sannolikt avgörande för Trump, ingen republikan har tagit sig till Vita huset i modern tid utan att vinna i den stora staten med 18 elektorsröster. (FNB–TT)

***

CNN: Trump leder i elektorer

Kl. 04:45

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump har nu säkrat 136 elektorsröster, medan Demokraternas Hillary Clinton har 104, uppger CNN. För att bli president behöver en kandidat få 270 elektorsröster.

Trump har vunnit i bland annat i Texas och Clinton bland annat i New York.

Dessutom leder Trump rösträkningen i de viktiga delstaterna Florida, Ohio och North Carolina. Trump har vunnit i bland annat i Texas och Clinton bland annat i New York.

Tidningen New York Times prognos ger nu Trump 59 procents chans att vinna valet.

(ÅU/FNB)

***

NBC: Republikanerna behåller majoriteten i representanthuset

Kl. 04:35

Republikanerna behåller sin majoritet i kongressens representanthus i USA, rapporterar NBC.
Enligt NBC:s prognos får Republikanerna 235 platser i representanthuset och Demokraterna 200. Felmarginalen är 12 platser i vardera riktningen, så enligt prognosen har Republikanernas säkrat sin majoritet.

I senaten ser läget jämnt ut mellan Demokraterna och Republikanerna.

Förutom president väljer amerikanerna samtidigt också en tredjedel av medlemmarna i senaten och alla medlemmar i representanthuset. (FNB)

***

CNN: Trump leder med 128–97 i elektorer

Kl. 04:30
Clinton har nu 97 elektorer, medan Trump har hela 128. För att bli president behöver en kandidat få 270 elektorsröster. Trump har vunnit i Texas och Clinton i New York, uppger bland annat CNN. (FNB)

***

CNN: Clinton leder 97–84 i elektorer

Kl. 04:06

Republikanernas Donald Trump leder just nu rösträkningen i den viktiga delstaten Florida, medan Demokraternas Hillary Clinton leder för sin del räkningen i Ohio och North Carolina.

I Georgia är Trump på väg mot en seger, medan Clinton ser ut att ta hem Michigan och New Hampshire. (FNB)

***

Rubio återvald i Florida

Kl. 04:00

Marco Rubio, som konkurrerade med Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, har återvalts till senator i Florida, rapporterar flera amerikanska medier.
Efter det svidande nederlaget mot Trump i primärvalet, på hemmaplan i mars, sade Rubio att han skulle sluta i senaten. Men pressen var stor på honom att ställa upp igen, eftersom han bedömdes vara den ende som kunde vinna över Demokraterna i Florida.
I skuggan av presidentvalet har amerikanerna valt ledamöter till kongressen. Representanthusets 435 ledamöter väljs om tillsammans med 34 av senatens 100 ledamöter.
Enligt mediebolagen ABC:s och NBC:s prognoser behåller Republikanerna kontrollen över representanthuset. (FNB–TT)

***

NBC: Republikanerna behåller sin majoritet i den amerikanska kongressens representanthus.

Kl. 03:55

NBC: Republikanerna behåller sin majoritet i den amerikanska kongressens representanthus. (FNB)

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng