Åbobagerier väntar med nya bak

ÅU-foto
ÅU-foto

De stora bagerierna Fazer och Vaasan meddelade nyligen att de börjar leverera färskt bröd till butikerna också på söndagar som en följd av att många affärer övergått till söndagsöppet.

Hos bagerierna Rosten och Salonen i Åbo tar man ändå beskedet med lugn. Bagerierna som båda är familjeföretag har i det här skedet inga planer på att följa Fazers och Vaasans exempel.

Kari Meltovaara, ägare och vd i bageri Rosten, säger att det medför stora kostnader och en hel del omställningar för personalen om bageriet ska börja leverera bröd till affärerna också på söndagar.

För tillfället bakar man sex nätter veckan, från söndag till lördag. Den enda natten då bageriet inte är i gång är natten mellan lördag och söndag.

Som läget nu ser ut blir det inga ändringar på den här punkten, säger Meltovaara.

– För tillfället är det inte aktuellt att börja baka bröd sju dagar i veckan. Det blir dyrt då personalen har dubbel lön på söndagar. Också transportkostnaderna ökar, säger han.

En omställning är ändå inte helt utesluten. Mycket beror på hur marknaden utvecklas.

– Vi följer med konsumenternas köpbeteende. Hittills har jag noterat att det är ganska få kunder i affärerna på söndag förmiddagar, det är mera folk på eftermiddagarna. Men ökar efterfrågan på färskt bröd på söndagar får vi väl se över situationen. I så fall kan det eventuellt hända att vi utökar bageriproduktionen på söndagar så att vi kan leverera bröd till butikerna på söndag eftermiddag. Vi får se hur situationen utvecklas, säger Meltovaara.

Bageri Rosten levererar bageriprodukter till de flesta affärskedjor i sydvästra Finland. En del produkter distribueras över hela landet. Nyligen levererade bageriet som har 125 anställda på lönelistan 700 000 runebergstårtor till butiker runtom i landet.

Också bageriet Salonen som sysselsätter 120 anställda levererar bageriprodukter till butiker i södra Finland. Största delen distribueras till affärer i Egentlig Finland.

Men inte heller hos Salonen är det aktuellt med att börja baka sju dagar i veckan. Enligt familjeföretagets vd Juha Salonen har frågan inte diskuterats.

– Det blir en ganska dyr omställning. Men vi följer med läget och ser hur konsumenterna reagerar. Sedan får vi se hur vi agerar, säger Salonen.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng