Fisk från vatten med blågröna alger är ätbar

ÅU-foto.
ÅU-foto.

Resultat från forskningar vid Finlands miljöcentral visar att gifter från blågröna alger i havet samlas i fisklevern, inte i köttet.
– Fiskars inävlor äter man ju inte, men man ska inte låta husdjur äta hela fiskar som fångats i vatten med blågröna alger, påminner forskare Sirpa Lehtinen.

Johanna Mattila är forskare och föreståndare för Husö biologiska station vid Åbo Akademi. Hon konstaterar att det i regel inte är farligt att äta fisk som fångats i vatten som drabbats av algblomningar, just på grund av att köttet är rent från gifter.
Hon understryker att man ändå ska använda sunt förnuft och inte fiska precis där algerna blommar i havet.
– Inte tror jag att någon lägger ut nät rakt i ärtsoppan i havet. Även om man fiskar där man tydligt kan se partiklar i vattnet som är alger, borde fiskköttet från fiskarna var ätbart, säger hon.

Hon påminner att man inte ska äta fiskar som har dött i vatten med algblomningar.

Likt Lehtinen understryker Mattila att man inte ska mata fisk från algdrabbat vatten åt husdjur.
– På en fisk som man inte har sköljt och rensat utan lyft rakt från havet kan det finnas alger på ytan utöver giftet som ansamltas i inälvorna, och då ska man inte låta husdjur äta den.

All den algblomning som finns längs stränderna behöver inte nödvändigtvis vara giftig. Den giftiga sorten av blågröna alger ”Nodularia spumigena” finns främst i ytterskärgården och på öppet hav, och risken att den blommar i innerskärgårdens skyddade vikar är liten.
Eftersom det är omöjligt att bedöma med ögat om en algblomning är giftig eller ej, konstaterar Mattila att man bör vara på den säkra sidan och låta bli att använda algdrabbat vatten som bastuvatten eller till att vattna grönsakslandet.
– Man ska inte låta husdjur och barn simma i vatten med blågröna alger. Risken att de får vattnet i sig är större än för vuxna, säger Mattila.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng