Lunch i Söderlångvik i sommar?

Före detta ladugården t.h. på bilden är bekant för många eftersom där länge har funnits ett café. I bakgrunden skymtar den vita huvudbyggnaden, som var Amos Andersons sommarresidens.
Före detta ladugården t.h. på bilden är bekant för många eftersom där länge har funnits ett café. I bakgrunden skymtar den vita huvudbyggnaden, som var Amos Andersons sommarresidens.

Den 15 maj öppnar Söderlångviks gård i Dragsfjärd sina olika utställningar och då ska ombyggnaden av caféet i före detta ladugården vara klar.

– Nu blir det ett större utbud av salt och sött, och med planer på att under sommaren erbjuda lunch. Hundra personer får vi ledigt in, säger Mats Grönblom, vd på Storfinnhova gård i vars regi serveringen i Söderlångvik ska skötas.

En liten efterlysning gav nästan 80 jobbsökande och fem kommer att anställas för säsongen.

– Det här formar sig efterhand, jag vill inte gå in på detaljer, bara säga att man kommer att få lunch här, och vi använder lokala råvaror så långt som möjligt. Bland annat ska vi ha ett stående bord, ett skärgårdsbord, i första hand för grupper. Jag har också en idé om att i samarbete med lokala mathantverkare skapa en försäljning av deras produkter här, säger Grönblom.

Han tror att både Söderlångvik och Storfinnhova kommer att ha nytta av den nya satsningen.

Söderlångvik bekostar ombyggnaden av ladugården. Storfinnhova – ett företag uppbyggt kring mat och logi – i norra Dragsfjärd, cirka 10 km  från Söderlångvik, hyr utrymmena.

B-rättigheter finns inte ännu men ska sökas så vin kan serveras.

Öppethållningen blir åtminstone i år enligt gammalt beprövat koncept, från mitten av maj in i september, och i samband med den årliga julmarknaden.

Förvaltare Mikael Jensen på Söderlångvik tillägger att man också kommer att kunna köpa picknickkorgar med sig, för en kaffestund ute på någon gräsmatta.

Sommarens utställare är Anita Snellman, Ylva Hollander och Matti Jämsä. Kerttu Raittila har anställts för att ha hand om museet på gården.

Försäljningen av hantverk finns kvar i före detta ladugården, alldeles intill matserveringen, och ska som de 24 senaste åren skötas av Maj-Britt Isaksson.

 

På videon: Timmerman Bjarne Fröberg och Mats Grönblom  berättar om planerna.

 

 

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng