Succé för Naguölet

Naguölet tog slut på nolltid. Sammanlagt har det sålts 3 000 flaskor. ÅU-foto

Naguölet som lanserades för en knapp månad sedan har haft en strykande åtgång. Törstiga skärgårdsbor, turister och sommargäster har redan druckit upp hela den första satsen på 2 000 liter.

Det betyder att det har sålts 3 000 flaskor och nästan 500 liter på fat. 200 liter finns kvar för Åbo Akademis gemensamma terminsstart för personal och studerande i höst. 

– Att det skulle ta slut på ett par veckor var en överraskning för alla. Det har överträffat alla förväntningar, men det är ett positivt bekymmer, säger Jim Karlsson som är en av upphovsmakarna till ölet.

Ölet som är ett kölschliknande ljust sommaröl bryggdes i Vakka-Suomen Panimo i Nystad. Som råvara har man använt vete från Björkdals gård på Lillandet samt malt och humle.

Den andra frontfiguren för Naguölet, Kasper Båge är mycket nöjd med smaken.

– Med tanke på hur gott det var så är jag inte förvånad över att det har gått åt så bra. Däremot är jag positivt överraskad att folk köpte så mycket av det. Det kunde se ut som vid Estlandsbåten då folk bar ut lådor av ölet.

Jim Karlsson och Kasper Båge gjorde succé med Naguölet.

En av sommarens erfarenheter är att vi bryggde för lite öl, säger Karlsson.

– Vi hade tänkt att folk köper ett par flaskor, men de var mera intresserade än vi trodde.

Någon ny sats hinner man inte brygga till den här säsongen, men nästa sommars beställning har redan lämnats in. Då brygger man åtminstone 6 000 liter i två omgångar, säger Båge.
Dessutom har man planer på att producera ett lokalt vinteröl.

– Receptet finns tillsvidare endast till pappers och under sommaren ska vi pröva oss fram. Vi använder lokalt vete, men ölet blir lite mörkare i smaken, säger Karlsson.

– Något liknande har inte tidigare lagats, får se om vi lyckas, säger Båge.

LÄS OCKSÅ: Skål för Naguölet

Artikeln uppdaterad klockan 13.20 om Åbo Akademis terminsstart.

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng