Åbo- och Pargasbor fick biljetter till ESC-finalens generalrepetition

Yasmin Nyqvist, Fredrik Jensén och Malin Järvinen lyckades få biljetter till ESC-finalens generalrepetition. Foto: Linda Granback
Yasmin Nyqvist, Fredrik Jensén och Malin Järvinen lyckades få biljetter till ESC-finalens generalrepetition. Foto: Linda Granback

– Det är så bra stämning kring Eurovision Song Contest och när jag sett det på tv verkar det vara så roligt att vara där.

Det säger Malin Järvinen från Pargas. Hon har följt med ESC i många år, men är nu för första gången på plats för att se tävlingen live. Att titta på programmet har länge varit en grej för hela familjen.

– Jag minns inte exakt när jag började se på ESC, men det var på den tiden när kapellmästarna och orkestern ännu fanns kvar. Jag brukar också se på Melodifestivalen varje år, men däremot inte på den finländska uttagningen.

För Järvinen är det musiken som lockar.

– Men nu för tiden är det ju i många fall mer fråga om showen. Förr sjöng alla på sitt eget språk, men numera är det få som gör det. I och för sig förstår man ju nu vad artisterna sjunger om.

Hon lyckades efter många om och men få biljetter till finalens generalrepetition till sig och två vänner.

– Jag testade vid både första och andra biljettsläppet, men det var omöjligt att få platser till finalen. Vid det tredje biljettsläppet skulle jag ha fått en biljett till finalen, men jag och mina vänner ville ju gå tillsammans. Så vi bokade till generalrepetitionen istället.

Åbobon Yasmin Nyqvist och Pargasbon Fredrik Jensén ska också se finalens generalrepetition.

Nyqvist är ett stort ESC-fan.

– Jag har sett på tävlingen sedan jag var riktigt liten, men det är också första gången jag är på ort och ställe. Det här har jag drömt om sedan jag var liten.

Jensén är inte lika intresserad av ESC.

– Men jag var nog i Helsingfors 2007 när Finland arrangerade tävlingen. Och ville gärna komma med till Stockholm nu också, säger han.

Alla tre förväntar sig en bra show i Globen, och bra feelis i arenan. Generalrepetitionen går till precis som direktsändningen av finalen, det är bara poängutdelningen i slutet som görs med påhittade poäng.

För Yasmin Nyqvist var det också väldigt svårt att få biljetter till Globen.

– Vid det första biljettsläppet köade jag i en och en halv timme, medan jag såg finalbiljetterna försvinna på dataskärmen. Det var en pärs, men jag lyckades få biljetter till generalrepetitionen.

Hennes favoriter i år är Serbien, Israel och Australien, medan Malin Järvinen inte har någon klar favorit.

– Men Ryssland sticker ut, och så gillar jag också Australien, Belgien, Lettland och Litauen.

Nyqvist och Jensén tar båten tillbaka till Åbo på lördagskvällen, så de ska se finalen på tv ombord. Järvinen och hennes kompisar ska se finalen hemma hos en av kompisarna i Tullinge.

– Vi har fixat ostbricka och schlagerskumpa!

Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Läs mera

En cookie är en liten fil som webbplatser som du besöker skickar till din webbläsare. På så sätt kan webbplatsen komma ihåg information om ditt besök, som vilket språk du vill använda och andra inställningar. Det underlättar vid nästa besök, och webbplatsen blir mer användbar. Cookies spelar en viktig roll. Utan dem skulle du förmodligen bli frustrerad när du använder webben.

Stäng